Kako doma ustvariti učne pogoje, ki jih vaši otroci obožujejo?

So se vaši otroci vrnili v šolo ali pa bo to zanje prvo šolsko leto? Domača naloga in učenje sta neizbežna spremljevalca šolskih dni. Na začetku je še nekako zanimivo, nato pa lahko postane učenje in delanje domačih nalog monotono. Starši lahko vzpodbudite otroke in jim pripravite prijeten in zanimiv prostor za njihove obveznosti.

Da bi vam olajšali delo, smo za vas pripravili nekaj nasvetov:

1. Naredite okolje barvito in pestro. Naj domače učno okolje ne bo podobno okolju v šoli. Naredite ga bolj zanimivega in barvitega. Uporabite različne materiale za pohištvo, talne obloge, zavese, preproge, tapete in dodatke. Otroci naj sodelujejo pri izbiri, vi pa pazite, da bodo ugodni tudi za vaš žep.

2. Če je otrok več, naj bo na zalogi vedno dovolj pripomočkov za učenje. Če želite mirno učno popoldne, naj bo vseh učnih pripomočkov, kot so: pisala, papir, radirke … dovolj na zalogi.

3. Namizni organizatorji. Te lahko kupite za smešno malo denarja ali pa jih izdelate sami iz lesa ali drugih uporabnih materialov. Pomagali bodo, da bodo ravnilo, pisala, lepilo in drugi pripomočki vedno na enem mestu Otroci jih bodo hitro našli in miza bo pospravljena.

4. Magnetne table. Za popestritev sten obesite magnetno tablo ali dve, na katerih bodo vaši otroci lahko obešali svoje umetnine ter si zapisovali opomnike.

5. Naj bodo delovni prostori ločeni. Ko otroci nekoliko odrastejo, potrebuje vsak od njih, svojo ločeno pisalno mizo. Če je otroška soba skupna in je manjša, lahko eno mizico ali obe naredite preklopni, s pomočjo preklopnih konzol. Tudi v manjših sobah lahko poskrbimo za nekaj zasebnosti, tako da mizici postavimo v nasprotna si kota sobe.

6. Naj bo mir. Nič ni bolj moteče za otroka kot to, da sliši zabavno dogajanje v sosednjem prostoru. Poskrbite, da ima otroška soba vrata, katera si lahko otroci po potrebi sami zaprejo.

7. Omogočite jim več kot samo mizo. Pisalne mize so idealne za opravljanje določenih nalog, a naši mali bralčki bodo lahko veliko bolj naklonjeni branju, če jim omogočimo tudi kakšen bolj udoben položaj. Nekateri so radi na postelji, nekateri na sedalni vreči ali na kakšni drugi vrsti počivalnika. Omogočimo jim udobje kjerkoli, saj imajo prisilne drže že v šoli dovolj.

8. Stoječa mizica. Če vam prostor to omogoča, lahko vašemu otroku omogočite tudi mizico za delo stoje. Zadostuje že stenska polica na nosilcih polic.

9. Za mizo ali otokom v kuhinji. Če se vaš otrok najbolje počuti v središču dogajanja, mu to tudi omogočite. Delovno okolje mu namesto v otroški sobi, lahko pripravite tudi za jedilno mizo ali kuhinjskim otokom.

Kako s prvošolčki ?

Pri prvošolčkih se je potrebno osredotočiti na kultiviranje ljubezni do učenja. Udoben, čist in prikupen prostor za branje in prilagojena mizica za risanje, rezanje in pisanje je vse, kar naši malčki potrebujejo.

Nekaj nasvetov za okolje prvošolčkov:

  • Mizica in stolčki, ki so prilagojeni na njihovi višini dajo otrokom občutek, da je to njihov prostor. Tako bodo bolj sproščeni in ustvarjalni.
  • Otroci imajo kaj hitro na mizicah premalo prostora, zato jim omogočimo odlagalne površine. Enostavne stenske police nad mizico preprečijo razlitje in pripomorejo k boljši zbranosti.

Popazite na uro. Za prvošolčke naj bo delo domače naloge omejeno, po priporočilu učitelja. Ne silimo jih v prekomerno delo. Naj ostane njihov vsakdan sproščen in pozitiven.

Related posts