Kuhinjski otok – Kako ga oblikovati?

Oblikovanje kuhinje je ena najbolj zahtevnih nalog, ko gre za notranji design in načrtovanje prostorov. Ko pa gre za kuhinjski otok, je eno najbolj pogostih vprašanj, kako velik naj bo? Za kuhinjski otok ni določenih dimenzij, lahko pa nam pomagajo naslednje smernice.

Najprej si je potrebno zastaviti 5 ključnih vprašanj.

1. Kakšno funkcijo bo opravljal otok?

Preden začnete razmišljati o pametnih rešitvah in rabi prostora, se vprašajte, čemu bo otok namenjen. Večina otokov ima eno stran namenjeno kuhanju, drugo pa uživanju pripravljene hrane. Za kaj ga boste uporabljali vi? Za pripravljanje hrane, za kuhanje, za uživanje obrokov ali za zabavo? Ali ga boste morda uporabljali za “vse”: druženje in celo delanje domačih nalog?

Če želite na vašem otoku kuhalno ploščo in/ali korito, boste potrebovali več prostora. Če bo otok namenjen za občasne obroke, naj bo prioriteta prostor za sedenje.

Lahko ga oblikujemo tako, da bo privabljal poglede. Popestrimo ga tako, da vanj vgradimo vitrine ali odprte police, v/na katere postavimo naše najljubše predmete. Veliko pogledov pa privabijo tudi viseče konstrukcije nad otoki, na katere lahko obesimo posodo.

2. Katere gospodinjske aparate potrebujete na vašem kuhinjskem otoku?

Če ste se odločili za vgradnjo aparatov, potem potrebujete tako funkcionalen kot prostorski načrt. Če je glavno pomivalno korito v otoku, potem bo v njem verjetno tudi pomivalni stroj, za katerega se je potrebno odločiti ali bo levo od korita ali desno. Če bo ta del namenjen tudi za čiščenje živil, bodo ob koritu verjetno še reciklirni koši za smeti oz. kompostnik.

V bližini naj bo tudi hladilnik, da bodo živila pri roki. Če bo kuhališče na otoku, načrtujte prezračevanje oz. odvod za kuhinjsko napo.

Najprej naredite popis vsega, kar želite po vrstnem redu. Morda v vašem primeru ne bo možna vgradnja vsega, a poskušajte v otok umestiti vsaj najbolj zaželene tri stvari.

3. Kakšne dimenzije naj bo otok ?

Največ je odvisno od postavitve vaše kuhinje. Če ima vaša kuhinja veliko shrambnih elementov, visečih ali podpultnih, potem hramba hrane na otoku ne bo prioriteta. Če bo otok vaša glavna pripravljalna površina za hrano, potem naj bodo tam pomivalno korito, koš za smeti, kuhalna plošča, itd. na prvem mestu. Ne pozabite pa niti na predal ali izvlečno košaro za pripomočke, kot so deska za rezanje, kuhinjski noži, itd.

Navadno so širine kuhinjskih otokov nekje med 90 in 120 cm. Se pravi največ nekje dva kuhinjska elementa, ki sta s hrbtom obrnjena drug proti drugemu. Nekako najlepše izgledajo širine 90 cm, čeprav jih po potebi lahko naredimo tudi ožje, če nam prostor ne omogoča širših. Dolžine pa so lahko od 120 cm pa tudi do 210 cm, če v otok načrtujemo vgraditi, tako kuhinjsko korito kot pomivalni stroj in kuhalno ploščo.

Naj zgornja merila ne bodo pravilo. Če imamo manj prostora, so ozki otoki ravno tako še kako praktični. Lahko so široki med 45 in 55 centimetrov v katerega vgradimo na primer mikrovalovko, nekaj predalov in vgradno košaro. Nekoliko ga dvignemo, in tako je lahko zelo praktičen za rezanje ali za kratek obed stoje. Tudi oblike so lahko različne. Lahko je manjši okrogel otoček, lahko je manjši kvadratni otok z debelo mesarsko desko itd.

4. Koliko naj bo kuhinjski otok visok ?

Če so ob otoku načrtovana sedišča, je potrebno določiti višino sedišč. V primeru, da bodo poleg barski stoli, so ti višine od cca 90 do 105 cm. Če izberemo višjo varianto, lahko naredimo otok tudi v dveh nivojih. Nižji del bo namenjen pripravi hrane, višji pa sedenju in uživanju v obedih. Stopnica med nivojema pa velikokrat pride prav za vgradnjo električnih vtičnic. Optimalna višina otoka je 92 cm.

Sedišče naj ima vsaj 30 cm previsa pulta, za res udobno sedenje za kuhinjskim otokom pa naj bo previs med 38 in 45 cm.

5. Kako bo otok umeščen v vašo kuhinjo?

Kuhinje so vse drugo kot statične – narava najbolj uporabnega prostora v naših domovih zahteva, da je vsak del kuhinje skrbno oblikovan in umeščen. Poskrbite, da je delovna stran otoka smiselno povezana z nasprotnim delovnim pultom v kuhinji. Bo delovni trikotnik lijaka, kuhinjske plošče in hladilnika povezan?

Tudi odprti prostor okoli otoka potrebuje nekaj malega kalkuliranja. Priporočamo 90 cm prostora na skrajnih delih otoka, delovna stran pa naj ima vsaj 105 cm prostora, več kot 150 cm pa ponavadi ni potrebno. Del, na katerem jemo ali se ob njem le zabavamo po navadi meji na drug prostor zato sami določimo, koliko prostora potrebujemo.

Če umeščate otok v že obstoječo kuhinjo, ki ste se je morda naveličali ali pa je monotonih barv, si s skrbno izbiro barve in materialov lahko popestrite prostor. Otok pestrih barv poživi še tako monoton prostor.

Zaključek

Kuhinjski otok je navadno pomemben element, okrog katerega se družimo, delamo domače naloge ali kaj prigriznemo; zato je vredno dobro razmisliti, kakšen naj bo. Otok lahko zastavi kdorkoli z dobro prostorsko predstavo in funkcionalnimi izkušnjami. Ker to ni vsakdo, vam lahko pomaga notranji oblikovalec, arhitekt ali izkušen mizar.

Related posts