NOSILCI ZA POLICE AU-SISTEM

V tokratnem projektu smo uporabili vsestransko uporabne nosilce za police AU za multimedijsko-pisalni kotiček.

Kot glavno prednost tega projekta bi izpostavili višinsko nastavljivost konzol AU-sistema. Z višinsko nastavljivostjo lahko AU-sistem uporabimo za knjižne police, medijski ali pisalni kotiček. V primeru, da bo kotiček pisalni, lahko sistem uporabimo kot dvižno pisalno mizo.

V tokratnem projektu smo AU-letve obdali z oblogo iz brezove vezane plošče, debeline 15 mm, saj je enako debel tudi AU-profil. Želeli smo, da je stenska obloga poravnana z letvijo, tako da med policami in oblogo ni reže. Za police smo uporabili nekoliko debelejšo, 18-milimetrsko vezano ploščo.

Format obloge: višina 1500 mm/širina 1050 mm 

Format polic: 1035 x 280 mm, 2-krat 

                       230 x 230 mm, 2-krat

Za projekt smo porabili:

1 x vezana pl. breza, 18 mm, 1525 x 1525 mm

1 x vezana pl. breza, 15 mm, 1525 x 1525 mm

2 x letev AU 2M, bela

4 x konzola AU 25 cm, bela

2 x konzola AU 20 cm, bela

1 kg lak na vodni osnovi, prozoren

8 x vložek za knauf M6

1 x brusni disk 240

1 x brusni disk 180

1 x valjček velur (za nadaljnjo uporabo)

1 x ročaj za valjček (za nadaljnjo uporabo)

Postopek dela je potekal v naslednjih korakih;

  1. Vezano ploščo smo razrezali na naslednje formate

Breza 15 mm (obloga)

1500 x 850 mm, 1-krat

1500 x 100 mm, 2-krat

Breza 18 mm (police)

1030 x 280 mm, 2-krat

 230 x 230 mm, 2-krat

Na CNC-ju smo na policah zaokrožili robove. 

 (lahko oblikujete tudi z vbodno žago)

2. Plošče in police smo obrusili z rotacijsko brusilko. Uporabili smo brusni disk granulacije 180. Robove smo obrusili ročno z brusnim papirjem enake granulacije.

3. Po brušenju smo vse kose dobro spihali, da na njih ni ostalo popolnoma nič prahu. Nato smo nanesli prvi, nekoliko debelejši sloj prozornega laka na vodni osnovi, da je kar se da zapolnil lesne pore.

4. Ko se je lak povsem posušil, smo površine zopet obrusili, a tokrat z nekoliko manj grobim brusnim papirjem. Uporabili smo granulacijo 240. Sledilo je ponovno izpihovanje in še en nanos vodnega laka. Tokratni sloj je bil nekoliko tanjši in  bolj natančno in enakomerno nanesen, saj je bil to zadnji nanos.

5. Medtem ko se je lak sušil, smo pripravili AU-profile za montažo. Te smo narezali na enako višino, kot je visoka naša obloga (1500 mm) ter vanje izvrtali luknje premera 4 mm za bočno vijačenje v oblogo.

6. Ko se je lak dobro posušil, je sledilo spajanje profilov in oblog. Vijačili smo jih z lesnimi vijaki 3,5 x 17.

7. Sledila je natančna izmera in prenos lukenj na steno. Naša stena je izdelana iz mavčnih plošč (gips/knauf), zato smo uporabili steni primerne vložke za knauf ter klešče za stiskanje.

8. Ko so bili vsi vložki pritrjeni v steno, je sledila le še pritrditev obloge na steno, natikanje konzol ter pritrditev polic.

Zaključek

AU-sistem lahko uporabimo za multimedijski kotiček, knjižne police, police za shrambo ali pisalno mizo. Če načrtujete slednjo, je AU-sistem zelo priporočljiva rešitev, predvsem če veliko časa preživite za pisalno mizo. V zadnjem času se vse bolj poudarja, kako pomembno je med delom za mizo redno vstajati. AU-sistem vam to omogoča, saj lahko z njim izdelamo po višini nastavljivo pisalno mizo. Pravijo, da je sedenje drugo kajenje, zato poskrbite za svoje zdravje in redno vstajajte. Z rednim vstajanjem poskrbimo tudi za večjo zbranost pri delu ali učenju. Omogočite sebi in svojim najmlajšim zdravo delo za pisalno mizo.

Na našem kanalu YouTube si lahko ogledate tudi video celotnega postopka izdelave.

Related posts