KAKO OBLIKOVATI PISALNO MIZO?

Ko načrtujemo pisalno ali računalniško mizo za naš dom, si je potrebno postaviti nekaj ključnih vprašanj. Kako veliko mizo lahko imamo oz. potrebujemo, kaj bomo na njej delali ter iz kakšnega materiala bo?

Velikost oz. mere pisalne mize

Pisalna miza mora dimenzijsko ustrezati tako prostoru kot vašemu delu. Pred izbiro najprej izmerite prostor v katerega jo boste umestili. Če imate prostora na pretek, potem izmera niti ni potrebna, saj se lahko ozirate le na uporabnost. Priporočamo kar se da veliko delovno površino, ker prostora za delo ni nikoli preveč. Dajte si duška. Recimo 200×90 cm. 🙂

Če imamo prostora malo, je jasno, da izberemo oz. izdelamo manjšo pisalno mizo, ki bo kljub temu ustrezala prostoru in zadovoljila naše nujne potrebe.

Pri oblikovanju pisalne mize upoštevajte, da bo poleg mize še pisarniški stol. Za normalen dostop do pisarniškega stola potrebujemo najmanj 60 cm. Za malo bolj svobodno gibanje,  pa 75 cm od roba mize do stene ali kosa pohištva za hrbtom.

Ko definiramo dimenzijo mize, se je potrebno vprašati, za kaj jo bomo uporabljali: bo to miza za pisanje nalog, računalniška miza, pisalna ali večopravilna delovna miza.

Globina mize je ključnega pomena pri delu za računalnikom. Če uporabljamo prenosni računalnik, zadostuje že globina 50 cm. Enako velja za mizo za pisanje oz. tipkanje. Če pa bo na mizi stacionarni računalnik z enim ali več ekrani, priporočamo globino med 75 cm in 90 cm, saj je za zdravje vaših oči, oddaljenost ekrana pomembna. Za otroško mizico bo zadostovala globina med 45 in 55 cm.

Dolžine miz se najpogosteje gibljejo med 120 cm in 150 cm. To so dolžine, ki nam omogočajo, da imamo na mizi ekran, tipkovnico, pisalni blok, namizno lučko, pisala, telefon, priljubljen napitek in morda kakšno rožico. Če nimamo na razpolago toliko prostora, bo zadostovala tudi miza dolžine 100 cm.

Višina mize naj bo med 73 in 76 cm. Če ste višje postave, priporočamo še kakšen centimeter več. Višino lahko določimo tudi tako, da se usedemo na stol, roke pokrčimo pod kotom 90 stopinj in izmerimo koliko je od tal do komolca oz. podlahti. Tako visoka naj bo vaša miza. Jasno je tudi stol nastavljen tako, da so noge pokrčene pod 90 stopinjskim kotom.

Oblika in uporabnost

Mize se zelo razlikujejo po izgledu in uporabnosti. Spodaj smo našteli nekaj najbolj pogostih.

Pisalne mize so po navadi ravnih oblik, namenjene za pisanje, tipkanje in uporabo prenosnih računalnikov. Lahko stojijo ob steni ali sredi prostora. Pisalne mize so lahko povsem brez prostora za pisala in zapiske, ali pa imajo pod mizno ploščo predal ali dva.

Računalniške mize so po navadi nekoliko bolj prostorne kot pisalne. Na njih imamo prostor za ekran ali več ekranov, tipkovnico, zvočnike, slušalke, mikrofon, tablični računalnik, telefon, zunanji disk, itd. Pod mizo zelo prav pridejo kanal za kable, nosilec za računalniško ohišje, izvlečna polica za tipkovnico ter drugi pripomočki. Kot zelo praktičen dodatek računalniški mizi se je izkazal povišek za ekran.(slika spodaj) Z njim bo naša drža bolj pokončna, poleg tega pa pridobimo še dodaten prostor za pripomočke.

Kotne pisalne mize so zelo popularne za manjše prostore, kjer nimamo zadosti prostora za ravno mizo, vzdolž stene. Kotne mize po navadi odlikuje veliko prostora za noge. Konfiguracija kotne mize mora biti nekoliko bolj domiselna, da se prostor čim bolj izkoristi. Lahko je izdelana tudi iz ene ali dveh miznih plošč v obliki črke L.

Lebdeče mize so zelo priljubljene v hotelskih sobah. Idejo lahko prenesemo tudi v naš dom. Najpogosteje so umeščene kar v spalnice ali dnevne prostore. Značilnost teh je, da nimajo nog in so pritrjene kar na steno. So zelo praktične z vidika sesanja in vzdrževanja.

Preklopne mize so zelo podobne lebdečim. Ravno tako so fiksno pritrjene na steno, le da jih po uporabi s pomočjo preklopnih konzol zložimo ob steno. 

Dvostranske mize so mize na katerih si dva sedita nasproti. Zelo pogosto se uporabljajo v pisarnah a so lahko zelo dobra rešitev tudi za domačo pisarno ali otroško sobo. 

Dvižne pisalne mize so najpogosteje izdelane iz teleskopskih podnožij, katere s pritiskom na gumb dvignemo na želeno stoječo višino in nazaj na sedeči položaj. Z rednim vstajanjem med delom poskrbimo za zdravje in večjo zbranost pri delu.  

Materiali plošč

Iz katerega materiala bo vaša plošča za pisalno mizo, je odvisno od vašega okusa, finančnih zmožnosti in domišljije. 

Iveral

Mizne plošče za pisalne mize so danes v ponudbi v večini iz iverala, obrobljenega z ABS obrobo. Ta, ekonomična verzija mizne plošče, po navadi povsem zadovolji potrebe običajnih uporabnikov. Dimenzija iverne plošče je relativno velika (2800×2070 mm), zato je tudi vaša miza lahko skoraj neskončna. Če izdelujemo pisalno mizo v lastni režiji, lahko mizno ploščo naročimo pri lokalni trgovini oz. mizarstvu, ali pa kar preko naše spletne aplikacije. https://lcc.si/narocilo-izreza/

Vezana plošča

Pisalna miza iz vezane plošče je nekoliko dražja rešitev, a je veliko bolj trpežna, trajna in na oko lahko bolj privlačna za tiste, ki prisegajo na naraven videz. Za razliko od iverne, lahko vezano ploščo dokaj enostavno oblikujemo, izrezujemo in obdelujemo. Če si želite bolj masiven, debelejši izgled, lahko vezane plošče med seboj z lesnimi lepili ploskovno zlepite. Če ne želite na robovih videti slojev oz. plasti vezane plošče, lahko te s furnirjem zarobite. Vezano ploščo je potrebno zaščititi s premazom, saj bomo v nasprotnem primeru ploščo težko ohranjali čisto in brez madežev. Priporočamo prozoren lak za les na vodni osnovi ali kakšno drugo vrsto zaščite za les.

Lepljena plošča

Še ena naravna rešitev za ploščo pisalne mize je lahko lepljena plošča. Tudi ta je povsem naravna in se zelo lepo obdeluje. Priporočamo 3-slojno lepljeno ploščo, saj se ta ne zvija in je veliko bolj trpežna kot enoslojna. V primeru, da se odločimo za enoslojno lepljeno ploščo, priporočamo, da jo učvrstite z lesenimi letvami 42×42 mm, pravokotno na rast oz. strukturo. Če uporabite okvirne noge, letve niso potrebne. Lepljene plošče je tako kot vezane, potrebno zaščititi z lakom oz. premazom za les, saj se v nasprotnem primeru zelo težko očistijo.

MDF – vlaknena plošča

MDF, ˝mediapan˝  ali vlaknena plošča je izdelana iz zmletih lesnih odpadkov in lepil. Prednosti MDF plošč so zelo dobre karakteristike pri oblikovanju in obdelavi, odsotnost  grč in drugih nepravilnosti in to, da so cenovno zelo dostopne. MDF se lepo reže, rezka in brusi. Priporočljivo je, da jo polakirate, saj bo tako vaša mizna plošča vodoodporna in enostavna za čiščenje. MDF lahko lakirate z lakom za les. Če si želite bolj masivnega izgleda, lahko MDF z običajnimi lesnimi lepili tudi ploskovno zlepite. MDF obstaja v podobnih formatih kot iverna plošča, zato je vaša pisalna miza iz MDF-ja lahko skoraj neomejene dimenzije. Ploščo  po meri lahko naročite pri vašemu lokalnemu mizarju ali preko naše spletne aplikacije za razrez.

Podnožja in noge

Delovne mize so lahko zasnovane na različne načine. Mizne plošče lahko postavimo na samostojne noge, okvirne noge, kredence, omarice, predalnike ali zgolj stranice.

Samostojne noge so zelo enostavna rešitev, ko gre za izdelavo mize. Na mizno ploščo noge le pritrdimo in miza je pripravljena za delo. Potrebno je biti le pozoren, da je pri daljših miznih ploščah nog zadosti ali pa je potrebno na spodnji del mizne plošče pritrditi vezni element, ki bo poskrbel, da bo miza ostala toga in ravna. Vezni element je lahko tudi močnejša »skoblana« letev ali kanal za kable.

Okvirne noge so ravno tako enostavne za pritrditev kot posamezne. Le-te odlikuje togost in čvrstost. Če je mizna plošča dovolj debela, da lahko vanjo skozi noge vijačimo dovolj dolge in debele vijake, bo miza povsem stabilna. Okvirne noge se lahko uporabi tudi za jedilne mize.

Predalniki in poličniki so lahko zelo praktična rešitev, ko izdelujemo pisalno oz. delovno mizo. Poleg priročnih predalov in polic, so po navadi ti elementi tudi zelo dobra osnova mize, ki je stabilna in trajna. Ko planirate pisalno mizo, se ozrite naokoli, če je morda kje kakšen element, ki je povsem neuporaben in bi lahko služil kot osnova. Lahko ga tudi kombinirate s posamezno ali okvirno nogo.

Lesene stranice so najstarejša in zelo praktična rešitev, ko gre za izdelavo pisalne mize. Prav tako so takšne mize tudi najbolj ekonomična rešitev. Po navadi so izdelane kar iz enakega materiala, kot je sama mizna plošča. Mize izdelane na ta način so stabilne in trajne, če so le izdelane po pravi metodi.

Zaključek

Vaš delovni kotiček izdelajte po svoji meri. Naj bo udoben, praktičen ter z dodatki po vašem okusu. Naj vam bo v veselje vračati se za vašo mizo, kjer se počutite domače in prijetno. Vredno se je potruditi pri oblikovanju, saj je od tega odvisna vaša produktivnost, počutje in v končni fazi tudi zdravje.

Za bolj zahtevne uporabnike bomo v prihodnjih člankih razdelali še druge tipe miz, miznih plošč in materialov.

Related posts