KAKO PRITRDIMO POHIŠTVENE ROČAJE?

Pohištveni ročaji se pritrdijo relativno enostavno. Za to opravilo potrebujemo le osnovno ročno orodje.

  • Mizarski kotnik
  • Tračni meter
  • Svinčnik (ošiljen)
  • Ročni vrtalnik
  • Sveder s konico fi5
  • Ročni izvijač (križni)
  • Odpadni kos lesa
Pohištveni ročaji Halti

POLOŽAJ POHIŠTVENIH ROČAJEV NA VRATIH

Če kuhinjske ročaje le menjamo s starimi, je naše delo zelo enostavno, saj je njihov položaj že določen in tudi izvrtine so že pripravljene. Če pa pritrjujemo ročaje na nova vrata, bo treba določiti položaj. Kot nekakšno pravilo velja, da naj bi bili ročaji in gumbi nameščeni na nasprotno stran pantov in na zgornji strani vrat pri spodnjih elementih ter na spodnji strani, če gre za viseče elemente.  

Če nameščamo ročaje oz. gumbe na predale, je položaj ročaja na sredini. V redkih primerih, ko gre za zelo široke predale, se na ličnico pritrdi dva ročaja. V tem primeru širino ličnice razdelimo na tretjine in ročaje namestimo na stičišče med prvo in drugo tretjino ter na stičišče med drugo in tretjo.

Občasno je težavno določiti točen položaj, zato nam lahko zelo prav pride obojestranski lepilni trak. Ročaj začasno pritrdimo in ga po potrebi prestavimo, dokler nam položaj ne ustreza. Ko določimo pravi položaj, si ga ne smemo pozabiti zabeležiti.

Še kratek nasvet iz prakse: če menjate stare ročaje in si želite novih, daljših, znajo obstoječe luknje predstavljati težavo, ki pa jo lahko odpravite z modeli ročajev, ki prekrivajo površino po celotni dolžini ročaja. Pomembno je le, da novi ročaji niso krajši. Primer ročaja je AA–03 ALU.

KATERA DIMENZIJA POHIŠTVENEGA ROČAJA JE PRAVA?

Preden se odločimo za dimenzijo ročajev, se je najprej treba odločiti, ali bomo namestili ročaje ali gumbe ali pa kombinacijo obojih. Če imamo kombinacijo večjih in manjših vrat ter predalov, je kombinirana izbira zelo dobrodošla. Če pa imamo samo velika vrata, kot so npr. pri garderobnih omarah ali garažah, pridejo v poštev daljši, dvovijačni pohištveni ročaji. Pomembno je, da so ročaji oz. gumbi dimenzijsko proporcionalni z dimenzijo vrat. Določeni sklopi pohištva imajo lahko zelo različne dimenzije vrat, zato so tudi ročaji dobavljivi v več dimenzijah. Po navadi si dimenzije med vijaki sledijo na naslednji način: 64, 96, 128, 160, 192, 256, 320 mm … Razdalje se stopnjujejo po 32 ali 64 mm.

Poleg sorazmerja pa je pomembna tudi praktičnost. Za večja vrata je priporočljiva izbira daljših ročajev, kamor lahko brez truda zataknemo štiri prste, saj je potrebna večja sila za odpiranje.

Sveder za les s konico

VRTANJE LUKENJ ZA ROČAJE

Zdaj, ko imamo vrata označena, sledi vrtanje lukenj. Za vrtanje priporočamo lesni sveder s konico, premera 5 mm. Takšna izvrtina nam omogoča malenkostno odstopanje pri vrtanju. Lahko uporabimo tudi 4-milimetrski sveder, a je treba biti pri takšnem vrtanju zelo precizen.

Preden zavrtamo prvo luknjo, še enkrat preverimo vse razdalje in položaje (64, 96, 128, 160, 192 mm …). Luknje vedno vrtamo s sprednje strani vrat, tako da so panti na notranji strani. Občasno si lahko delo olajšamo tako, da pohištvena vrata snamemo z elementa.     

Pri vrtanju priporočamo, da na nasprotni strani vrtanja, kjer bo izhodna luknja, tiščimo kos lesa ali MDF-a, saj bomo tako preprečili raztrganine. Opozorilo: pazite, da ne zavrtate v prst ali dlan.

Vrtajte počasi, z občutkom in pod pravim kotom glede na površino. Posebno natančni bodite pri vrtanju za ročaje z minimalnim profilom (minimalistični stil – ročaj Pronto).

Križni izvijači

VIJAČENJE ROČAJEV

Načeloma imajo vsi pohištveni ročaji priložene vijake za pritrjevanje. Ti so standardni M4, dolžine 22 ali 25 mm, s križno glavo. Vijake vstavimo v pripravljene izvrtine, ročaje prislonimo na luknje in vijake z občutkom privijemo, dokler se ročaj ne približa vratom. Ko imamo oba vijaka privita v ročaj, lahko dokončno zategnemo. Priporočamo vam, da zategovanje izvedete z ročnim križnim izvijačem, saj boste tako zategnili z občutkom in ohranili lepo glavo vijaka in v skrajnih primerih tudi ličnico brez neželenih udrtin.

Če priložena dolžina vijaka M4 ne ustreza, vijak zamenjajte za ustrezno dolžino. Vijaki so dobavljivi v naslednjih dolžinah: 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25, 30, 35, 40, 45, 50 mm in daljši. Vijak naj bi bil vijačen v ročaj približno 5 mm ali več.

Vijak M4

Zdaj, ko so vaši ročaji pritrjeni na vratih in predalih, stopite nekaj korakov nazaj in si oglejte svojo mojstrovino!

V tem članku smo vam predstavili osnove pritrjevanja pohištvenih ročajev. Za dodatne ideje bomo veseli vaših predlogov. Zapišite jih v komentarje spodaj, saj bodo tam v korist tudi drugim.

Za dodatna vprašanja pa nam pišite na info@lcc.si.

Related posts