VODILA ZA DRSNA VRATA – Notranja in pohištvena

Notranja drsna vrata so idealna rešitev, ko ni prostora za klasična.

Notranja drsna vrata se po navadi odpirajo vzporedno z zidom, bolj redko pa tudi v zid, s pomočjo vgrajene kasete. Lahko so predelana iz klasičnih notranjih vrat, iz iverala, masivna ali steklena.

Notranja drsna vrata so najpogosteje viseča. Na spodnji strani vrat je le utor in vgrajen c-profil, ter na tleh drsnik, ki teče znotraj utora in tako omejuje vrata pred nihanjem. Kolesa za notranja drsna vrata so lahko za različne obremenitve. Najpogosteje se uporablja za obremenitve do 40 kilogramov, v ponudbi pa so tudi za 60, 100 in več kilogramov. Opcijsko pa se lahko kupi okovje, ki ima vgrajeno mehko zapiranje, podobno kot pri kuhinjskih predalih.

V notranja drsna vrata je po navadi potrebno vgraditi utopna ročaja, s katerima vrata po želji z obeh strani odpiramo in zapiramo. Utopna pa zato, da lahko drsna vrata nemoteno tečejo, kar se da blizu stene.

Cena drsnih vrat je zelo odvisna od kvalitete okovja in samih vrat. Set koles nas lahko stane od 30 do več kot 100€, odvisno od kvalitete, nosilnosti in ˝udobja˝. Za polnilo lahko uporabimo stara notranja vrata, jih damo izdelati v lokalni hoby program ali pa jih izdela mizar.

Za večje odprtine, lahko notranja vrata naredimo tudi dvokrilna, saj vodila za drsna vrata obstajajo v daljših izvedbah ali pa se ta na sredini spoji.

Pomanjkljivost notranjih drsnih vrat je zvočna izolativnost. To lahko s pomočjo improvizacije pogojno rešimo. Poskrbimo, da vrata tečejo res tesno ob zidu, ter da se ta zagozdijo v izdelan lesen U-profil.

Drsna vrata z vpetjem zgoraj ali viseča drsna vrata, po navadi niso nagnjena k zvijanju, zato izravnalni profili niso potrebni.

Drsna vrata za omare so rešitev za ozke prostore kot so hodniki, manjše garderobe in tam, kjer vrata na običajne pante niso praktična rešitev.

Vodila za drsna vrata omare se uporabljajo tako s talnim vpetjem oziroma drsenjem (kolesa na tleh), kot s stropnim vpetjem ali viseča drsna vrata. Vgradne omare imajo po navadi kolesa spodaj in zgoraj a je vsa obremenitev na spodnjih kolesih. Zgornja skrbijo le za to, da vrata vedno stojijo vertikalno.

Pri vratih s tem načinom vpetja, je po navadi potrebo poskrbeti za ustrezno izravnalo okovje oziroma ročaje ali profile, ki ohranjajo togost vrat. Če teh ni, se lahko vrata pod lastno težo zvijejo in povzročijo medsebojno drsanje vrat in oteženo delovanje. Če imamo nižja drsna vrata (npr. 1,2M), izravnalni ročaji niso nujni.

Za estetsko raznolikost lahko drsna vrata za omare izdelamo iz več kosov različnih barv ali celo materialov (les-steklo-les,…). To nam omogočajo vmesni H-profili za lesena ali kombinirana polnila. Na polnila vrat lahko kot dodatek, uporabo ali optično povečanje prostorov nalepimo ogledalo.

Okovja za garderobna drsna vrata imajo v večini tudi možnost mehkega zapiranja, katera zelo priporočamo, saj je udarec drsnih vrat ob omaro ali steno lahko zelo silovit. V hujših primerih lahko vrata tudi iztirijo. Če bi želeli drsna vrata zakleniti, obstajajo namenske ključavnice za garderobna drsna vrata.

Vodila za pohištvena drsna vrat pa ne obstajajo le v izvedbi za vgradnje omare, zato se tudi njihove nosilnosti močno razlikujejo. V ponudbi najdemo od 10 – 100 kilogramov. Za manjše elemente po navadi zadostuje nosilnost do 15 kilogramov. Na primer v komodi v dnevni sobi si res nebi želeli imeti robustnih vodil, ki kazijo vaš lep kos pohištva. Tam bi želeli imeti kar se da diskretna ali celo nevidna vodila. Ali pa če si želimo predelati manjšo omaro z vrati, pa ne želimo zapraviti celega premoženja in skaziti izgleda omare, se najdejo preprosta, cenovno ugodna in trpežna vodila.

Drsna vrata so rešitev za vsak dom in prostor. Morda res niso najboljša rešitev za kopalnico ali spalnico a z nekaj malo modifikacijami, tudi tam lahko kar dobro služijo namenu.

Related posts