Vodila za predale – Predalnike in druge namene

Vodila za predale so nepogrešljivo okovje, ko gre za posamezen predalnik ali predale v vgradni omari. Ni pa nujno, da jih uporabljamo le za predalnike, saj z vodili lahko improviziramo različne izvleke, ki nam pridejo prav, tako doma kot v delavnici ali mobilnih domovih. Improvizacije si bomo podrobneje ogledali v drugem delu tega članka. Najprej pa bomo preleteli kakšne zvrsti poznamo in kakšne funkcije opravljajo. Razlikujemo jih po:

 • načinu montaže
 • Izvleku
 • dolžini
 • načinu odpiranja
 • načinu zapiranja
 • nosilnosti
 • stranicah

Načini montaže vodil se med seboj razlikujejo. Nekatera se montirajo stransko, se pravi da se en par vodil vijači na stranico predala in drugi na stranico predalnika. Najpogostejša vodila za stransko montažo so kroglična vodila. Nekatera se montirajo kombinirano. Na primer Modern Slide vodila je potrebno izvlečni del pritrditi na dno predala, fiksni del pa na stranici predalnika. Podobno velja za kotalna vodila. Nekatera, kroglična vodila se vgradijo v utore stranic. Ta primer najpogosteje vidimo v kupljenemu pohištvu (vodila Micro) ali kot so delali mizarji pred vrsto let, lesena vodila. Le redka vodila pa imajo dvojno funkcijo. Kroglična vodila Prestige, lahko montiramo stransko ali talno oziroma na dno predala ali police. Pozorni moramo biti le na nosilnost. V tem primeru imajo vodila pri stranski pritrditvi 35kg nosilnosti, talni pa le 15kg.

Izvleki predalov so druga karakteristika po katerih se ti med seboj razlikujejo. Poznamo vodila z delnim izvlekom. Pri teh vodili, se predal ne izvleče v celoti iz elementa. Ta uporabimo po navadi tam, kjer nam ni pomembno, da je predal povsem dostopen po površini. To po navadi ni moteče pri daljših vodilih, saj je dostop do vsebine oziroma površine dovolj velik, da ne moti. Pri krajših predalih, pa je pomemben vsak centimeter, ki ostane znotraj elementa. Za takšne primere pa obstajajo izvedbe s polnim izvlekom. Pri teh predal izvlečemo v celoti in imamo popoln pregled oziroma dostop do površine predala. Vsekakor priporočamo vodila s polnim izvlekom v vseh primerih.

Dolžine vodil za predale so zelo različne. Po navadi se začno pri 25 centimetrih in končajo pri 55 centimetrih. Izjema so kroglična vodila in določena kotalna, ki so dolga tudi do 80 centimetrov. Posebna kroglična vodila, za težje obremenitve pa tudi do 110 centimetrov. Razmiki med dolžinami so najpogosteje po 5 centimetrov. Se pravi, če se začno pri 25 centimetrih, so naslednje dolžine 30,35,40,45,50,55,…

Načini zapiranja pohištvenih predalov so trije. Kotalna in vodil so povsem brez mehanizmov in se zapirajo prosto. Kolikor jih bomo potisnili, s tolikšno silo bo predal udaril ob stranici predalnika. Podobno velja za kroglična vodila, le da imajo ta več trenja zaradi številnih ležajev, da ne zaloputnejo ob stranici.

Načini odpiranja. Vodila za predale se odpirajo lahko z pohištvenimi ročaji ali pa so ta vodila z mehanizmom na dotik ali push. Pri načinu odpiranja na dotik ne potrebujemo ročajev, saj se le z dotikom ličnice, predal samodejno odpre. Vodila z mehkim zapiranjem, kot so na primer Modern Slide ali Modern Box, imajo vgrajen mehanizem, ki preprečuje silovit udarec in poskrbi da se predal tiho in počasi zapre. Tretja izvedba pa je s prisilnim zapiranjem, kjer predal potegne proti stranici. Pri teh je potrebna dodatna vgradnja mehanizma za mehko zapiranje.

Vodila predalov se razlikujejo tudi po nosilnosti. Za večino domačih potreb, ne potrebujemo visoke nosilnosti ,razen ko gre za kuhinjo. Ko polno obremenimo predal s posodo, vodila predalov obremenimo lahko tudi do več 10 kilogramov. Zato potrebujemo bolj močno zasnovana vodila. Vodila še večjih nosilnosti kot v kuhinji pa se uporabljajo v industriji in delavnicah.

Nosilnosti razvrščamo takole;

 • Do 8kg – Micro vodila
 • Do 25kg – Modern Slide vodila ter kotalna vodila z delnim izvlekom
 • 35-40kg – Modern Slide – polni izvlek, Modern Box in kroglična vodila Prestige.
 • Do 100kg – Posebna kroglična vodila.

Stranice. Ko načrtujemo naš predalnik ali pa vam tega načrtuje vaš mizar, današnja ponudba omogoča dve možnosti. Lahko se odločimo za predale z lesenimi ali kovinskimi stranicami. Za izdelavo lesenega predala so pri večini vodil priložena navodila a je izdelava tega nekoliko bolj zahtevna. Po drugi strani, imamo predal s kovinskimi stranicami, kjer je sestava nekoliko lažja a tudi nekoliko dražja. Z izjemo predala s kovinskimi stranicami Metalbox. V setih predalov s kovinskimi stranicami, kot so Moden Box in Metalbox, potrebujemo le leseno dno predala ter zadnjo stranico in že lahko sestavimo predal.

Različna raba vodil in improvizacija

Z nekaj malega znanja ali pomočjo mizarja lahko vodila za predale uporabimo tudi nekoliko drugače. Lahko izdelamo ;

 • izvlečne police za začimbe
 • izvlečno pokončni predal za pekače
 • lesen predal s prekati za pokrovke
 • izvlečna rezalna deska
 • izvlečni koš za smeti
 • izvlečne police za čevlje ali oblačila
 • izvlečna deska za likanje
 • izvlečni predal v podnožju kuhinje
 • Lesena izvlečna kolona

Skratka vse, kar si želimo, da je nekje pospravljeno in po potrebi to izvlečemo, lahko poskušamo narediti izvlečno. Ni pravilo, da je to vedno praktična rešitev a jo lahko imamo v našem repertoarju možnosti.

Za več idej, nam lahko pišete v komentarjih.

Hvala in veliko užitkov v praktičnem ustvarjanju.

Related posts